Vattacukor a gyógyászatban

Érdekességképpen, a vattacukrot már a gyógyászatban is alkalmazzák véredények hálózatának kialakítására: az ezzel kapcsolatos cikk itt olvasható:

Új szerepben bukkant fel a vattacukor: a ragacsos édesség segíthet kialakítani a véredények hálózatát laboratóriumban növesztett csontban, bőrben, vagy izomban, közölték amerikai kutatók a Soft Matter című szaklap online változatában. Jason Spector és Leon Bellan, a New York-i Cornell Egyetem munkatársai szövetpótló anyagok előállítására fejlesztettek ki új eljárást. Ebben először vattacukorpamacsra sűrű folyadékot csorgatnak, míg teljesen át nem itatja azt. Várnak, amíg megszilárdul, majd meleg vízbe teszik, ahol kioldódik a cukor, apró csatornákat hagyva szálacskái helyén.

Az így nyert anyag érhálózatát kibélelik sejtekkel, hogy mesterséges véredényként működhessenek. Következő lépésként "elültetik" az anyagban a létrehozni kívánt szövettípus éretlen sejtjeit. A mesterséges szövet váza biológiailag lebomló anyag, ezért egy idő elteltével a növekvő szövet sejtjei helyettesítik.

A kész szövetet átjárják a vérerek, amelyek a vattacukor szálai helyén születtek. A kutatók eddig patkányvérrel tesztelték az érhálózat átjárhatóságát.

Bellan elmondta, hogy a vattacukrot más anyaggal is helyettesíthetnék, ám reméli, hogy minél tovább megragadhatnak az olcsó anyagnál.

    Forrás: Olvasósarok 2009. febr. 16.

Édesítse meg velünk szerettei és vendégei napjait!

Promóciós és ajándék vattacukrok elkészítése, kiosztása.
Profi vattacukorkészítés egy jó kedélyű csapattal.
Profi szolgáltatás profi felszereléssel.
A rendezvényszervezők megbízható partnere.
×